A költségvetési bevételek több mint 92%-át – az idén mintegy 10.500 milliárd forintot, a tavalyinál 1.000 milliárd forinttal többet – a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak kell biztosítania, amit az adózói bázis szélesítésével kíván elérni – mondta Varga Árpád, a Nav elnökhelyettese 2012. február 16-i sajtótájékoztatóján, az idei irányelveket ismertetve.

Az adózó bázis szélesítését új eszközök alkalmazásával tervezi elérni az adóhatóság. Az idén kiemelt cél, hogy az adó és vám szakág együtt ellenőrizzen. 

Az adózási területen mintegy 4000 revizor dolgozik. A kockázatelemzés és ellenőrzésre való kiválasztás számítógépes rendszerrel történik; ki kell választaniuk, hogy melyek azok a rétegek és kötelezettségszegések, amelyek a legnagyobb költségvetési kárt okozhatják és az ellenőrzés során rájuk kell összpontosítaniuk.

A számítógépes kiválasztáshoz nyújt majd segítséget a becslési adatbázis, melybe minden adat bekerül, amely tevékenysége során a NAV tudomására jut. Új intézmény még az adóregisztrációs eljárás is, amelynek célja, hogy már a cég alakulásakor ki tudják szűrni azon magánszemélyeket, akik jelentős adótartozást hagytak hátra más vállalkozásoknál. Az újonnan alakult cégeknél kérdőív segítségével mérik fel, igényelnek-e különleges figyelmet, például mert bizonytalan a pénzügyi helyzetük.Az induló cégek esetében a „fantom” cégek kiszűrése a cél, az adóhatóság figyelmére lehet számítani például, ha a bejelentett székhelyet székhelyszolgáltató biztosítja. Kockázati tényező még, ha a cég különösen alacsony jegyzett tőke esetén jelentős forgalmat, illetve nagy összegű fizetendő és közel azonos összegű levonható áfát vall be.

A működő vállalkozások esetében az adóbevételek biztosítása, a működés nyomon követése az ellenőrzés célja. Egyedi kockázatelemzésre ad okot, ha a kapcsolatrendszer, számlázási láncolat alapján szervezett csalásban való részvétel gyanúja merül fel vagy gyakori a székhely-, tulajdonosváltás.

A megállapítások döntő része az áfából származik. Áfa-vizsgálatokra a nagyobb forgalmú, jelentős kockázatot hordozó adózók, a körbeszámlázásos ügyletek, csalárd értékesítési láncolatok, számlagyárak részesei, az adóminimalizálók, a személygépkocsi és egyéb jármű bérbeadással érintettek számíthatnak.

A társasági adózásban az adóhatóság továbbra is kiemelt figyelmet fordít a transzferárakra, különösen a külföldi tulajdonú vállalkozások esetében. A TB ellenőrzések keretében az idén is lesznek akciók a feketefoglalkoztatás kiszűrésére. Az szja vizsgálatoknál az adó-visszaigénylések jogszerűségét vizsgálja a NAV.

A végtörlesztésre fordított összeg eredetét nem vizsgálhatja az adóhatóság, úgy kell tekinteni, megvolt rá a fedezet, vagyis egyfajta adóamnesztiáról van szó.

A szolgáltató szektorban az idén is kiemelt figyelmet kap a nagykereskedelem (különösen a mezőgazdasági termékek ügynöki, a gabona, a takarmány-, az élőállat, a hús és húskészítmények nagykereskedelme), a közúti áruszállítás, raktározás, tárolás, munkaerőpiaci szolgáltatás és a biztonsági, nyomozói tevékenység.

Az ipari ágazatban a hús, baromfihús készítmények gyártói és az építőipar számíthat fokozott figyelemre. 

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések kiemelt célterülete a kiskereskedelem (dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel), csomagküldő, internetes kereskedelem; tovább a jogi, számviteli, adószakértői tevékenység, a magánrendelőkben végzett járóbeteg-, fogorvosi valamint egyéb humán egészségügyi ellátás lesz.

 

Forrás: MTI (2012): „A NAV ellenőrzési irányelvei 2012-re”, Önadózó (Adózók lapja), 3. évfolyam, 1. oldal

Cikkek

Szívesen várjuk megkeresését!

Bóna Beáta

mérlegképes könyvelő